آیا اینورتر تکفاز به سه فاز برای همه دستگاه‌ها مناسب است ؟

آیا از اینورتر تکفاز به سه فاز برای همه دستگاه ها مناسب است ؟

با سلام خدمت مشتریان عزیز، غالبا از ما سوال میشود که آیا اینورترهای تک‌‌فاز به سه‌فاز را میشود به هر

وسیله‌ای که سه‌فاز است، وصل کرد؟

سوالات شما:

 

1)مثلا اگر من یه کولر گازی سه‌فاز دارم و ورودی دستگاه تک‌فاز است، آیا میشود به این دستگاه اینورتر سه‌فاز وصل کرد؟

2)اگر من یک دستگاه CNCدارم که برق آن سه‌فاز است و ما در حال حاضر تک‌فاز داریم، آیا با استفاده از اینورتر میشود از تک‌فاز استفاده کرد؟

نکته قابل تاملی که در اینورترها وجود دارد شکل موج خروجی و فرکانسی است که از دستگاه میگیریم. در شکل موج خروجی اینورترها، ما شکل موج مربعی یا به اصطلاح فنی PWM داریم میگیریم که به موتور تزریق میکنیم.

 

 موتور دارای سه سیم پیچ است که اگر ما به هر کدام از آن‌ها وصل کنیم موج سینوسی یا مربعی به گردش خود ادامه می‌دهد، زیرا تنها سلف و سیم‌پیچ داخل آن قرار دارد ولی در دستگاه‌های الکترونیکی متفاوت است. برای مثال:

اگر ما در کولر گازی که داخل آن تماما برد الکترونیکی و کمپرسور دارد یا مثلا دستگاه CNC یا دستگاه الکترونیکی پزشکی که سه‌فاز است، موج مربعی را تزریق کنیم، شاید در لحظه اول کار کند ولی در طولانی مدت شکل موج مربعی به این ادوات ضربه می‌زند و نمی‌تواند کارایی لازم را داشته باشد.

 

 زیرا دستگاه‌های سه‌فاز الکترونیکی، مخصوصا دستگاه‌های حساس، مثل: کولرهای گازی، پزشکی، دستگاه‌های جوش بر مبنای توپولوژی ساخت شکل موج سینوسی درست شده است و اگر شکل موج سینوسی بدهیم کار می‌‌کند.

 شکل موجی که با دامنه و فرکانس درست تعیین شده است. ( دامنه 220 و فرکانس 50 هرتز ) ولی اگر شکل موج مربعی بدهیم، قطعا خراب خواهد شد و در آینده برای دستگاه مضر و نتیجه دلخواه را به ما نخواهد داد.

 

چگونه خروجی اینورتر تکفاز به سه فاز را سینوسی کنیم ؟

در بحث قبلی گفتیم که شکل موج خروجی اینورتر اگرسینوسی نباشد نمیتواند کارایی لازم را برای دستگاه‌های حساس داشته باشد، در مثال قبل در دستگاه‌های جوش و کولر گازی چون خروجی اینورتر شکل موج مربعی دارد، ما نمیتوانیم این را مستقیما به دستگاه وصل کنیم.

 

سوالی که برای بعضی دوستان پیش می‎‌آید این است که آیا راه حلی وجود دارد که ما بتوانیم این را به سینوسی تبدیل کنیم؟

بله، ما می‌توانیم در خروجی اینورترها یک فیلتر قرار دهیم به نام فیلتر سینوسی که ورودی مربعی را می‌گیرد و به سینوسی تبدیل می‌کند. به این ترتیب ما می‌توانیم سینوسی را به دستگاه‌های حساسمان وصل کنیم.

 

ماهیت این فیلتر یک سلف و یک خازن است که طراح در،طراحی این فیلتر تعبیه کرده است و محاسبات خاص خودش را دارد و ما نمی‌توانیم این را برای هر اینورتری در نظر بگیریم.

با توجه به جریان، ولتاژ و توانی که میخواهیم به دستگاهمان بدهیم، باید از این فیلترهایی که داریم استفاده کنیم.

بسته به نیاز مشتری دارد که چه کاری می‌خواهد انجام دهد.

آیا بارش، بار لحظه‌ای و هجومی دارد یا بار سبکی است، ولی در کل شدنی است.

 

نکته قابل توجه این است که این فیلتر گاها گران و باعث افزایش قیمت ادوات میشود. ما میتوانیم بدون فیلتر هم به دستگاه‌های موتوری، همانطور که قبلا عرض کردم اینورتر را وصل کنیم.

ولی در دستگاه‌های حساس بهتر است که ما یک فیلتر پشت دستگاه اینورتر قرار دهیم و برق آن را به دستگاه سه‌فازمان انتقال دهیم.

 

نکته مهم‌تر این است که توجه داشته باشید، کلیه خروجی‌های اینورتر سیم نول ندارند. مشتری میپرسد سیم نول دارم چه کار باید انجام دهم؟

در حقیقت سیم نول، سیمی است که به واسطه یک فاز ورودی و نول شما 220 را خواهید داشت. وقتی که دستگاه شما نول هم نیاز دارد، همه چیز متفاوت می‌شود و وارد فاز طراحی می‌شود، یعنی ما به واسطه وجود فیلتر سینوسی هرگز به نول نخواهیم رسید.

این که آیا یک فیلتر سینوسی پشت دستگاه قرار دهیم، نول هم خواهیم داشت، همچین چیزی امکان ندارد. ما فقط می‌توانیم سه‌فاز سینوسی را بگیریم و به دستگاهمان بدهیم.

در جلسات بعدی در مورد نول بحث خواهیم کرد.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است