گاورنر ژنراتور چیست ؟ (4 نوع +توضیحات فنی)
گاهی به گاورنر های ژنراتورهای موتور ديزلي، کنترل کننده سرعت موتور ديزل نیز گفته ميشود. موتور دیزل، باید از یک سرعت از پیش تعیین شده برخوردار باشد تا بتواند مشخصات خروجی ژنراتور را حفظ کند. اگر سرعت موتور، درست نباشد، ژنراتور مشخصات خروجی مورد نیاز را حفظ نخواهد کرد.
در این مقاله، به بررسی انواع مختلف گاورنرهایی که روی دیزل ژنراتورها تجهیز شدهاند، خواهیم پرداخت.
گاورنرها را میتوان به دو گروه اصلی تقسیم کرد:
- کنترل مکانیکی / الکتریکی – ژنراتورهای قدیمیتر، از این سیستمهای کنترل استفاده میکنند. سیستم سوخت، به وسیلهی گاورنر مکانیکی کنترل میشود.
- کنترل الکترونیکی – ژنراتورهای جدیدتر، از یک سیستم کنترل الکترونیکی استفاده میکنند. این سیستم، عملکرد کنترلی موتور و ژنراتور را کنترل میکند تا یک منبع انرژی ثابت و قابل اطمینان فراهم نماید.
کنترل مکانیکی / الکتریکی
سیستمهای کنترل مکانیکی / الکتریکی، اولین سیستمهای کنترلی بودند که توسط تولید کنندگان ژنراتور، به بازار معرفی شدند. این سیستم، واسطهای بود بین توابع کنترل مکانیکی موتور با الزامات بار الکتریکی ژنراتور. سیستمهای زیادی در زمینه کنترل ژنراتور، موجود هستند، که همه آنها تحت اصول طراحی یکسانی عمل میکنند. ویژگیهای یک سیستم کنترل Woodward بصورت زیر است:
- گاورنر Woodward – سرعت موتور، به صورت مکانیکی و به وسیله گاورنر گریزنده از مرکز کنترل میشود. گاورنر، سیگنال ورودی آنالوگ را از کنترل کننده دریافت میکند.
- سنسور سرعت – سنسور مغناطیسی که اطلاعات را به کنترل کننده Woodward میفرستد.
- کنترلر Woodward 2301A – سیگنالها را از سنسور سرعت دریافت میکند و سیگنالها را به گاورنر و سوئیچ بردهای خارجی ارسال میکند.
شکل 1، سیستم کنترل Woodward
این سیستم کنترل، یک سیستم کنترل آنالوگ محسوب میشود. تنظیمات سیستم، به وسیلهی چرخاندن پیچ تنظیم در یک جهت خاص برای انجام تنظیمات مورد نیاز، انجام میشود. برای کنترل ژنراتور چندگانه، از این سیستم استفاده میشود. ژنراتور(ها)، برق را برای وسیلهای تامین میکنند که از یک سیستم کنترل سوئیچ برد تغذیه میکند. نصب سخت افزار فرعی میتواند امکان ارتباط و عملیات از راه دور سیستم کنترل قدرت اضطراری را فراهم کند.
کنترل الکترونیکی
با ظهور فناوری دیجیتال، روند طراحی و تولید ژنراتور گازسوز و دیزلی، پیشرفت کرد. برای نشان دادن رابطه بین موتور، کنترل رابط ژنراتور(ها)، این بخش به حوزه زیر تقسیم میشود:
- سیگنال آنالوگ و دیجیتال – مفهوم پایهای که هنگام معرفی یک ژنراتور استفاده میشود، ژنراتوری که دارای یک موتور مجهز به یک ECM (ماژول کنترل الکترونیکی) است، اما سیستم کنترل داخلی ندارد.
- ECM – واسط بین ECM و وظایف (توابع) موتور را برای ژنراتورهایی که مجهز به کنترل پیشرفته ژنراتور نیستند، تعریف میکند.
- کنترل واسط موتور و ژنراتور – یک بسته نرم افزاری برای کنترل موتور و ژنراتور معرفی میکند.
سیگنال آنالوگ و دیجیتال
وقتی یک پیکربندی آنالوگ قدیمی را به یک پیکربندی دیجیتال جدیدتر آپدیت میکنیم، باید تفاوت بین سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال را درک کنیم (شکل 2).
- سیگنال آنالوگ – سیگنال به صورت یک موج سینوسی تعریف میشود. این سیگنال، به وسطهی سیکل کامل پیکهای بالا و پایین، قابل اندازهگیری و کنترل است. پیچهای تنظیم خاص، امکان تنظیم تک تک سیستمها را فراهم میکنند.
- سیگنال دیجیتال – سیگنال به صورت موج مربعی تعریف میشود. ورودیها و خروجیهای حاصل از کنترل کننده، در دو حالت هستند:
- OFF – 0 تا VDC5
- ON –6 تا VDC 5.0
در صورتیکه نیاز باشد سیگنالهای آنالوگ با سیگنالهای دیجیتال متصل شوند. برای تغییر یک سیگنال دیجیتال به یک سیگنال آنالوگ، میتوان از یک اینورتر استفاده کرد. برای تغییر سیگنال آنالوگ به یک سیگنال دیجیتال هم میتوان از کانورتر استفاده نمود.
شکل 2، سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال
ECM
در این مثال، واسط بین اجزای ژنراتوری نشان داده شده است که دارای کنترل موتور پیشرفته است، اما بر ارتباطات خارجی از طرف پنل کنترل خارجی، متکی میباشد (شکل 3). مثلاً جریان زیر، با استفاده از اطلاعات دیاگرام سیم کشی صنعتی Cummins QSK45 / 60 طراحی شده است. تعریف این اجزا بصورت زیر است:
- ECM – سیگنالهای ورودی را دریافت میکند و سیگنالهای خروجی را به موتور انتقال میدهد. سیگنال ورودی را از پنل کنترل دریافت میکند.
- موتور – محرک اصلی ژنراتور. سیگنالهای ورودی را دریافت میکند و سیگنالهای خروجی را به ECM انتقال میدهد.
- پنل کنترل – سیگنالهای ورودی را از ژنراتور دریافت میکند و سیگنالهای خروجی را به ECM انتقال میدهد.
ECM در موتور، قلب کنترل موتور است. ECM توانایی آن را داد تا برای حلقه اطلاعات بین موتور، ژنراتور و پنل کنترل را تکمیل کند. دادههای دیجیتال و آنالوگی که بین موتور، ECM و پنل کنترل انتقال مییابند، یا ورودی هستند یا خروجی. در زیر چند نمونه آورده شده است:
- انتقال از موتور به ECM – سنسور سرعت، دما و خنک کنندهی موتور. پمپ سوخت، ریل زمانبندی و فشار ریل سوخت.
- انتقال از ECM به موتور – استارت موتور، بستن سوخت، اکچویتورهای (فعال کنندههای) ریل موتورهای سوخت و زمانبندی، و کلاچ فن.
- انتقال از ژنراتور به پنل کنترل– ژنراتور، ولتاژ را به پنل کنترل میرساند تا در آنجا توزیع شود.
- انتقال از پنل کنترل به ECM – پنل کنترل، محل اجزا است.
برای حفظ الزامات سرعت، سیگنالها به ECM فرستاده میشوند. ارتباط بین اجزای سیستم در هنگام قطع برق برای این سیستم عبارتند از:
- سیگنال استارت که از پنل کنترل (از طریق سوئیچ انتقال خودکار) از طریق ECM به موتور ارسال شده است.
- موتور استارت میشود. ECM روی عملکرد موتور نظارت دارد و سوخت برای از پیش تعیین کردن سرعت موتور، سوخت رسانی را تنظیم میکند. ECM میتواند طی شکستهای بحرانی موتور، آن را خاموش کند.
- ژنراتور، ولتاژ را به پنل کنترل میفرستد تا در انجا توزیع شود. بسیاری از پانلهای کنترل، این توانایی را دارند که بر آمار عملیاتی ژنراتور نظارت کنند.
- برق اولیه، بازگردانده میشود. پانل کنترل، سیگنال توقف موتور را به ECM منتقل میکند. ECM سیگنال خاموش شدن را به موتور منتقل میکند.
شکل 3، موتور پیشرفته بدون کنترل ژنراتور
کنترل رابط موتور و ژنراتور
مدلهای جدید ژنراتورها، دارای سخت افزار نظارتی و کنترلی کامل، و نرم افزار پشتیبان هستند (شکل 4). ماژولهایی که قابلیت موازیسازی دارند، اضافه شدهاند. برای منابع منابع اضطراری و بحرانی، این ترتیب میتواند به شکل تنظیمات اضافی باشد. اگر یک ژنراتور خراب شود، بار، کاهش مییابد و ژنراتور دیگری به پشتیبانی از بار ادامه میدهد.
در مثال زیر، از دو ژنراتوری که توسط ژنراتورهای Cummins QSK45 انرژی میگیرند، استفاده شده است. سیستم کنترل مورد استفاده PCC 3200 است. موارد مصرف تک تک ماژولهای این واحد، بصورت زیر است:
- سوخت (کانکتور 02) – با اجزای ورودی و خروجی سیستم سوخت موتور ارتباط برقرار میکند.
- پایه (کانکتورهای 05 و 06) – با اجزای ورودی و خروجی عملکرد اصلی موتور ارتباط برقرار میکند.
- ژنراتور (کانکتور 01) – سیگنالهای ورودی و خروجی را با ژنراتور ارتباط میدهد.
- موازی (کانکتور 04) – امکان موازیسازی چندین ژنراتور از فراهم میکند.
- TB6 – کارت شبکه سازی. توانایی شبکه شدن برای هر ژنراتوری که در شبکه حضور دارد را فراهم میکند.
توالی رویدادهایی که در هنگام قطع برق رخ میدهند، بر اساس مفاهیم اساسی مذکور در بخش ECM انجام میشود. تفاوتها عبارتند از:
- تمامی سخت افزار و نرم افزار ژنراتور موجود در یک سیستم عامل.
- توانایی موازیسازی چندین ژنراتور.
- قابلیتهای نظارت و گزارش پیشرفته.